


Toeristen willen niet alleen mooie plekken zien als ze een regio bezoeken. Ze willen vooral ook de mentaliteit van een streek leren kennen. Het Achterhoeks Openluchtmuseum is zo’n plek waar je de ziel van de regio beleeft. Een permanente expositie met verhalen over het harde oude boerenleven, over naoberschap (buren die voor elkaar zorgen), over Achterhoekse nuchterheid. Je gaat de streek begrijpen omdat je beleeft waar de Achterhoekers vandaan komen.

Revitalisering
In de regio is het museum uit 1936 bekend onder de oorspronkelijke naam Erve Kots. De combinatie van onderdelen met Herberg Erve Kots, Openluchtmuseum Erve Kots, het Logement, Restaurant Hoofdkwartier van de Prins en de Brouwhoes Bier Experience was ooit een grote publiekstrekker met in de jaren zeventig wel 50.000 bezoekers per jaar. Het museum was na 85 jaar toe aan een revitalisering qua publieksconcept, beleving en educatie. Eigenaar Bernard Weenink Stichting wil het museum toekomstbestendig maken en weer terugkomen op de oude bezoekersaantallen uit de jaren 70 en 80. In 2020 werd Sandenburg-DST benaderd om een ontwikkelplan te maken. Uitgangspunt: nieuwe impulsen creëren om de attractiewaarde en de bezoekersaantallen omhoog te brengen.

Inclusief ontwikkelen
We deden dit via een proces van inclusief ontwikkelen. We stelden een ontwikkelteam samen met deelnemers vanuit het museum zelf, de horeca op Erve Kots, Achterhoek Toerisme, Gemeente Oost-Gelre, Cultuur Oost en omliggende verblijfsrecreatieparken. In co-creatie kwamen we tot een belangrijk inzicht: ‘het museum zwijgt’. Er was een prachtige collectie gebouwen en objecten, maar de bezoekers begrepen de betekenis ervan steeds minder. We moesten het museum aan het vertellen krijgen.
‘’Elke bezoeker die de Achterhoek wil beleven, moet hier op Erve Kots zijn. De Achterhoek is opnieuw een trekpleister van formaat rijker“
Annette Bronsvoort, burgemeester gemeente Oost-Gelre
Circulariteit
Verhalen genoeg, want het museum werd ooit opgericht door Bernard Weenink, een boer. En een boer die een museum begint, ‘dat vonden de mensen in de streek wel apart’. Ook is elke bezoeker wel geïnteresseerd in nabuurschap en de regionale legende van de witte wieven, de nevelige spookachtige gedaantes. Maar het belangrijkste verhaal is: circulaire landbouw. De boeren op kleine bedrijven in de Achterhoek moesten heel veel doen met heel weinig. Ze werkten al circulair voordat deze werkwijze zo werd gedoopt.

Object theatre
Voor al die verhalen creëerden we veel nieuwe belevingsmedia. In het ontvangstpaviljoen draait nu een object theatre show, een vrolijke multimediale introductie tot de verhalen van het museum. Een tour door het vernieuwde museum start met een zogenaamde mindsetbeleving. Een indrukwekkend opwarmertje van zo’n 5 minuten met licht, geluid en voorwerpen. De route door het museum is chronologisch aangepast en de audiotour is in het Nederlands, Duits én het Achterhoeks dialect te beluisteren. Daarnaast zijn er nu audiotours die grote en kleine verhalen (‘snacks’) vertellen, waardoor je als bezoeker beter begrijpt waar je naar kijkt. Er zijn nieuwe exposities toegevoegd en de signing en informatiepanelen zijn vervangen. Voor de jongste bezoekers kwam er een nieuwe speeltuin die past in het thema speel-, klim en durfplezier. Aan het eind van het museum is een laantje gecreëerd waar je naar Achterhoekse sagen kunt luisteren.



Bezoekersaantallen
Ook introduceerden we een nieuwe naam en een nieuwe identiteit: Erve Kots werd het Achterhoeks Openluchtmuseum. Waarmee het museum terecht claimt dat je hier de Achterhoek beleeft. Na de feestelijke heropening in mei 2022 stegen de bezoekersaantallen met 50%, ondanks een verhoging van de ticketprijs. Ook is de verblijfsduur aanzienlijk verlengd. Meer aandacht voor online marketing en publiciteit zal naar verwachting de bezoekersaantallen in 2023 verder verhogen.