Belevingsroute 1627

Beleefroute Slag om Grolle 1627

Jaar
2021
Expertise


De Slag om Grolle van 1627 was een keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog. De stad Groenlo profileert zich anno nu op toeristisch gebied sterk met deze veldslag. Zo wordt de slag jaarlijks nagespeeld: de grootste re-enactment bijeenkomst van Europa, die tienduizenden bezoekers trekt. Maar hoe maak je de Slag om Grolle binnen het huidige aanbod aan activiteiten nóg beleefbaarder voor Achterhoek-bezoekers? En hoe doe je dat op het snijvlak van digitaal en fysiek? Sandenburg-DST verzorgde voor de gemeente Oost Gelre het concept, ontwerp, illustraties en de realisatie van de hybride beleefroute 1627 door mijn ogen. Verhalen uit de stad.

Belevingsroute 1627 onthulling
Meeslepende verhalen

Manshoge cortenstalen beelden markeren opvallend het landschap in en om Groenlo. Er zijn er acht. Je kunt ze allemáál bezoeken, of een deel ervan. Bij elk beeld kom je via een QR-code terecht in de app vol meeslepende verhalen over 1627. Verhalen waarin je als bezoeker keuzes mag maken voor de (fictieve) hoofdpersoon in dat verhaal: van boerenzoon tot Italiaans huursoldaat.

Laagdrempelige techniek

Al die verhalen zijn ondergebracht in een progressive web-app: een website die zich gedraagt als app. Dat verlaagt de drempel om hem te gebruiken, omdat een internetverbinding op een mobiel device al genoeg is voor gebruik. Nieuwsgierig hoe dat eruit ziet? Je vindt de app hier.


Lokaal geproduceerd

Voor de realisatie zochten we in samenspraak met opdrachtgever gemeente Oost Gelre zo veel mogelijk lokale partijen voor dit bijzondere project. Staalspecialist Eeftink Rensing verzorgde het lasersnijden en plaatsen van de acht beelden. Niice Digital Marketing maakte de app. Samen met Achterhoek Toerisme werd de verbinding gezocht – en gevonden – met andere toeristische initiatieven.Een mooie toevoeging aan de beleving van wat zich in 1627 in Groenlo heeft afgespeeld.

Bert Porskamp, wethouder gemeente Oost Gelre
Belevingsroute 1627Resultaat

1627 door mijn ogen. Verhalen uit de stad. is een aanvulling-van-formaat op het toeristische aanbod voor de regio Groenlo. De opzet is zó dat deze in de toekomst uitgebreid kan worden naar andere plekken in Groenlo en de Achterhoek, en zelfs naar andere (inter)nationale locaties uit de Tachtigjarige Oorlog. Voor bezoekers van Groenlo is het de enige app waarmee je op je mobiele device de Slag om Grolle kunt beleven. De eerste reacties na de lancering zijn veelbelovend.

Belevingsroute 1627Project team

Renze de Vries

Experience Strategist & Concept Developer

Carmen Gilhuis

Experience Designer

Jamie van de Bilt

Brand Designer

Bekijk hier:

Gemeente Oost Gelre