Gouda Cheese Experience

Jaar
2020
Wat reizigers echt moeten ervaren als ze naar Gouda gaan? Dat is toch wel de Gouda Cheese Experience ‘voor een proeverij van ambachtelijke oude kazen’, aldus The New York Times. Volgens The Guardian is de attractie één van hoogtepunten van een bezoek aan de kaasstad. Sandenburg-DST was vanaf de tekentafel betrokken bij de publiekstrekker en kaasproeverij, die zowel bij Nederlandse als buitenlandse bezoekers populair is.

Gasten kunnen bij de Gouda Cheese Experience een uniek en interactief uitje beleven in de wereld van Gouda kaas. Het is gevestigd in een monumentaal pand in het hartje van Gouda. Voor de ontstaansgeschiedenis moeten we terug naar 2016. Sandenburg-DST werd benaderd door gemeente Gouda en provincie Zuid-Holland met het verzoek om een concept voor een private publieksattractie over Goudse kaas te ontwikkelen, inclusief haalbaarheidsstudie en businessplan. 

Toerisme wil van 800.000 bezoekers groeien naar één miljoen bezoekers rond de viering van het 750-jarig bestaan van de stad. De nieuwe toeristische topmagneet moest draaien om ruiken, proeven en voelen, maar vooral om beleven. Educatie, film en gaming. Het hele pakket. Het slimme samenspel van draagvlak, stakeholdermanagement, financieringsverkenning, ontwerp en businessplan maakte het mogelijk om de droom van een Gouda Cheese Experience te laten rijpen en in vier jaar tijd tot wasdom te laten komen.

Sandenburg-DST verzorgde naast het concept ook de locatieverkenning en droeg bij aan substantiële cofinanciering door sponsors FrieslandCampina en Vergeer Holland. Ook werd de architectuur voor de investeringslening bedacht en de procedure begeleid voor de rest van de financiering door de Bank Nederlandse Gemeenten, in combinatie met een garantstelling door de gemeente Gouda. Stichting Gouda Cheese Experience wordt gerund door ondernemers en initiatiefnemers Mia Schaap en Femke van Munster. Mia Schaap: “De binnenstad van Gouda had tot juni 2020 drie kaaswinkels, 66 uur kaasbeleving op de kaasmarkt en een Kaaswaag. De Cheese Experience is 365 dagen per jaar geopend.”


Voor het vertalen van het concept naar de geopende attractie in juni 2020 werd het ontwerp getekend van zeven van de tien ruimtes en de realisatie gecoördineerd. Daarbij werd nauw samengewerkt met specialisten op het gebied van bouw, monumentenzorg, installatie, interieurbouw, exhibitry, retail, horeca, verlichting, AV en interactiedesign. Bij de opening verklaarde wethouder Thierry van Vugt dat de intentie is om bezoekers langer in de regio te houden en inkomsten te genereren. “We hopen op vele bezoekers voor Gouda en de Experience, en dat die bezoekers er verder op uit trekken. Zodat ze Cheese Valley en het moois dat het Groene Hart te bieden heeft, gaan ontdekken.”

FrieslandCampina ziet de samenwerking als een mooie kans om meer Nederlanders kennis te laten maken de wetenschap achter kaas. “Zodra je het pand betreedt, stap je in de wereld van kaas. Een interactieve reis die het publiek meeneemt om kennis te maken met de geschiedenis, bereidingswijze en de smaak van Goudse kaas. Een bezoek aan de Gouda Cheese Experience is een hele andere manier van kennis maken met kaas en kaas kopen. FrieslandCampina gaat de komende jaren de sponsoring actief gebruiken om onze naam en het bijzondere van onze Goudse kazen over te dragen op de bezoeker”, aldus Yves Vancoillie, Director Strategic Pricing & Market Intelligence FrieslandCampina.


“Zelfs mensen uit het vak slaan steil achterover van alle kennis die ze hier opdoen. Hier komt niet alleen het proces van kaas maken aan bod, maar ook onze cultuur en de strijd die we om onze kaas gestreden hebben.”

Mia Schaap, initiatiefnemer Gouda Cheese Experience


Een eetbare ode aan de stad

Directielid Diederik Vergeer van Vergeer Holland stelt dat de overweldigende belangstelling uit binnen- en buitenland naar meer smaakt. “We zijn enthousiast over de Gouda Cheese Experience en willen daarom de komende jaren op alle mogelijke gebieden ondersteuning geven.” Op 19 juli 2022 viert Gouda 750 jaar stadsrechten. Vergeer Holland draagt een kaasje bij aan deze unieke mijlpaal met een speciale Gouda kaas als eetbare ode aan de stad. De kaas, minstens 750 dagen gerijpt, is exclusief verkrijgbaar bij de Gouda Cheese Experience.


Project team

Carmen Gilhuis

Experience Designer

Arjan van Zeumeren

Experience Design Lead

Renze de Vries

Experience Strategist & Concept Developer

Bekijk hier:

Gouda Cheese Experience