
Henri Willig, bekend van de kaascadeauwinkels in binnen- en buitenland, heeft al jaren een goedlopende museale belevingswinkel op de Zaanse Schans dat gerekend mag worden tot één van de grootste toeristenattracties van Nederland. Catharina Hoeve is één van de drie kaasboerderijen van het familiebedrijf uit Waterland. De 17e eeuwse kaasmakerij is een authentieke beleving in een modern jasje. Sandenburg-DST verzorgde het concept, ontwerp en realisatie van deze unieke bezoekerservaring die alleen al 1,2 miljoen bezoekers per jaar trekt.
De Zaanse Schans is sinds 1963 hét nationale icoon. Het is in zestig jaar uitgegroeid tot een schoolvoorbeeld van het authentieke polderlandschap uit 1850 dat je te voet, op de fiets en langs het water kan ervaren. Een unieke buurt aan de Zaan vol rijksmonumentale houten huisjes, industriemolens, schuren en werkplaatsen. Het vrij toegankelijk woon- en werkgebied trekt jaarlijks gemiddeld 2,5 miljoen bezoekers die het bakkerijmuseum, de klompenmakerij, de tinnegieterij én de kaasmakerij bezoeken.




Het kaasmaken is op de Zaanse Schans een oud-Hollands gilde, net als houtbewerking, klompen maken, tinnegieten en likeur stoken. Henri Willig gelooft als bedrijf in het concept ‘van land tot klant’. Het bedrijf is sinds 1974 groot geworden door toeristen. En richt zich met haar boerderijen en winkels op A-1 locaties consequent op twee personas onder haar klanten: de kaasminnende wereldburger en de gedreven gastvrouw en gastheer.
“Best place ever. Good cheese, nice people and a really fine experience. We will come back on our next trip to Amsterdam for sure.”
Camelia M., Visitor
Kaasboerderij Catharina Hoeve moest in de beste traditie een hoge capacititeits experience worden. Het team van Sandenburg-DST verzorgde het concept, ontwerp en de realisatie van een tentoonstelling over kaasmaken, boordevol beleving en vol van smaak. Een hoge bezoekersdoorstroom en meertaligheid (tien talen!) zijn centrale elementen van deze gratis toegankelijke attractie die in 2020 door Trip Advisor werd uitgeroepen tot Traveller’s Choice. Een bezoeker vertelt over zijn ervaring: “Entering this house you feel like you are going straight into the fairy tale, a special world with beautiful and generous people, with exceptional services and products.”

Kaasboerderij Catharina Hoeve opende eind maart 2018 aan de Zaanse Schans. Sandenburg-DST had de monumentale houten schuur De Haal, een voormalige hooischuur, stevig onder handen genomen. Het resultaat was een professionele ‘wachttijdexpositie’ waarin het verhaal van Henri Willig en zijn passie voor dieren en kwalitatieve kazen wordt verteld. Bezoekers kunnen in hun eigen tempo alles over kaas ontdekken. In film, foto, tekst en expositie. Onderdeel van de beleving zijn professionele demonstraties over de wijze waarop de kaas wordt bereid. En uiteraard kan er kaas worden geproefd, dat tot in de finesse wordt uitgelegd door kaasconnaisseurs. Deze medewerkers in klederdracht leiden de bezoekers rond in de smaakwereld van de Nederlandse kaas volgens het receptuur van Nederlands beste kaasmakers: van Gouda tot schapen- en geitenkaas en kruidenkazen. De recensies op Tripadvisor spreken boekdelen: “If you are a cheese lover, you cannot pass this buy. This cheesy shop with more than 15-18 types of cheese to choose from, can surely be a mouth-watering experience. We bought more than we thought we would, and don’t regret. The goat and sheep cheese are yum!”




Met de unieke attractie verdubbelde Henri Willig Kaas in korte tijd de verblijfsduur van bezoekers aan de kaasboerderij. Dit heeft zich vertaald naar hogere kaasverkoop en meer publiciteit voor het merk. Door laagdrempelige social-media-deelmomenten te creëren, bereikt het bedrijf ook online een groter publiek. Om de verhalen van Henri Willig Kaas beter over de bühne te laten komen, ontwikkelde het team van Sandenburg-DST in 2018 ook het concept en realisatie van een self-guided tour voor bezoekers van Kaasboerderij Jacob’s Hoeve in Katwoude. Over grasland. Over koeien. En over kaas uiteraard. Zodat bezoekers op hun reis door de boerderij ontdekken hoe bijzonder de band van Henri Willig met zijn vee en zijn kaas is. Hiermee verlaagde het familiebedrijf bij bezoekers de drempel om zelf te komen kijken hoe kaasmaken in zijn werk gaat, en hoe het bedrijf zorgt voor de eigen Jersey-koeien.
