Landmarkt Versmarkt

Jaar
2021

Jaren droomden de bedenkers van Landmarkt over een overdekte versmarkt. Niet zómaar een versmarkt, maar één waar alle producten vers bij hun producent vandaan komen. De bakker bakt je brood vers in de winkel, en de slager bereidt het vlees voor je neus. En dat betaalbaar en toegankelijk, elke dag weer.

Sandenburg-DST ontwikkelde de visie en het ruimtelijk ontwerp om die droom werkelijkheid te maken. De eerste stap was de ontwikkeling van een visieboek, op basis van gezamenlijke werksessies en bezoeken aan referentieprojecten.

Voormalig tuincentrum

De eerste vestiging opende in 2012 in Amsterdam-Noord. In Schellingwoude om precies te zijn werd een voormalig tuincentrum getransformeerd tot overdekte versmarkt. Het ontwerp is functioneel en bewust niet tot in detail afgewerkt. De kleuren en materialen van elke vershoek zijn afgestemd op het aanbod van producten, zodat de vershoeken duidelijk herkenbaar zijn. Door het open en vriendelijke karakter voelt de versmarkt toegankelijk voor iedereen.

Schellingwoude is vanaf de opening een groot succes. In 2019 breidde Landmarkt uit met 350 m2 aan versbeleving. Naast de nieuwe afdeling met huisgemaakte maaltijden werden de bakkerij en de groente- en fruitafdeling vernieuwd. Ook is het restaurant in oppervlakte verdubbeld.

Een uitje

Marien Meurs is algemeen directeur sinds januari 2022. In Distrifood ontvouwde hij destijds zijn droom voor de doorontwikkeling van het merk Landmarkt in Schellingwoude: ‘Landmarkt mag echt een uitje worden. We moeten op de kaart staan als die toffe plek. Dus in plaats van met je kind naar de dierentuin, naar de Landmarkt. Ik heb me eerlijk gezegd verbaasd over het aantal mensen die Landmarkt nog niet kennen. We moeten dus een plek worden waarover gesproken wordt. Dat wil ik doen door het toevoegen van meer fun, educatie en inspiratie. Die drie termen staan hoog op de agenda. Ik wil dat als mensen thuiskomen na een bezoek aan Landmarkt ze ook het idee hebben dat ze iets hebben geleerd, aan het denken zijn gezet. Veel duurzaamheidsthema’s zijn best complex, en ik zou met Landmarkt willen bijdragen aan de bewustwording rond duurzaamheid.’“Met Sandenburg-DST werken levert de juiste spanning op. Het onderscheidend vermogen zit op vernieuwing en commerciële benadering: wat werkt en hoe kan je er geld mee verdienen?”

Marien Meurs, algemeen directeur Landmarkt


Project team

Joram Meruwella

Spatial Design Lead

Jamie van de Bilt

Brand Designer

Ilse de Lange

Spatial Designer

Bekijk hier:

Hema