Port Pavilion

Jaar
2019-2021
Expertise


De nieuwe hotspot in het Maritiem District tussen Leuvehaven en Schiedamsedijk is Port Pavilion. Het vernieuwde Leuvepaviljoen bevat een state of the art haveninformatiepunt, werkplaatsen van het Maritiem Museum, een restaurant en koffiebar Loeve. Het gebouw is in de plaats gekomen van de drie oude paviljoens van het Maritiem Museum. Moederscheim Moonen Architects maakte het ontwerp. Sandenburg-DST speelde een cruciale rol in het concept en framework voor dit baanbrekende paviljoen op het snijvlak van museum, horeca en bezoekerscentrum.


De Leuvehaven is dé plek waar in de 17e eeuw de Rotterdamse haven is ontstaan. Het iconische Leuvepaviljoen wordt de blikvanger van het Maritiem District dat rond de Leuvehaven aangelegd wordt. Samen met het Maritiem Museum, Havenbedrijf Rotterdam en de gemeente Rotterdam waren we leidend bij de visieontwikkeling voor de Leuvehaven in zijn geheel, en het paviljoen in het bijzonder. 

Het iconische ontwerp van het Leuvepaviljoen is compact en transparant met veel glas, zodat bezoekers aan het gebied vanaf de Schiedamsedijk zicht op de Leuvehaven hebben waar de historische vloot van het Maritiem Museum ligt. Ook de activiteiten die binnen plaatsvinden zijn van buitenaf goed te zien en zo ontstaan er doorzichten door het gebouw. Het gebouw mocht slechts acht meter breed worden, net zoals de oude paviljoens. Dit resulteerde in een langgerekt gebouw dat zich uitstrekt en parallel loopt met de Schiedamsedijk en de kade. Het fundament rust op de bestaande fundering en de hoofdportalen van de staalconstructie van de oude paviljoens.  Rondom het gebouw, is de dakgevel bekleed met aluminium panelen in verschillende afwerkingen. De driehoekige vormgeving verwijst naar stalen vakwerkconstructies en hijskranen uit de haven. De driehoeken zijn op bepaalde plekken opengewerkt, zodat het licht erdoor schijnt. Een groot deel van de constructie van de bestaande paviljoens is hergebruikt. Dit geldt ook voor de kraanbanen in het gebouw.Het Leuvepaviljoen kent drie gebruikers; het Havenbedrijf, het Maritiem Museum en twee horecagelegenheden op de kopse kanten met een terras met uitzicht over het water en de binnenhaven. Ze geven een aantrekkelijke, levendige en kwalitatief hoogwaardige uitstraling aan het gebied. Binnen bij het Haveninformatiepunt krijgen bezoekers inspiratie over alle recreatieve mogelijkheden die de Rotterdamse haven biedt. Deze informatie wordt op innovatieve en uitnodigende wijze gepresenteerd waardoor de bezoeker wordt geïnspireerd om zelf een bezoek te brengen aan de haven. Zo tonen bewegende beeldschermen in verschillende formaties de verschillende gezichten en contrasten die het ruim 40 km uitgestrekte havengebied rijk is. Alle praktische informatie voor een bezoek aan de haven is direct voorhanden. Niet alleen in de vorm van een maquette die overzicht biedt, ook wordt de bezoeker bijgestaan door de ‘HavenHosts’ die alles over de haven en wat je er kunt doen vertellen. Het totale aanbod aan (publieks-)activiteiten in de haven, is er te vinden. Allard Castelein, CEO Havenbedrijf Rotterdam: “Port Pavilion; dé plek waar bezoekers de haven op verrassende wijze leren kennen als aangename plek om te verblijven, wonen en werken.”


“Dit nieuwe paviljoen is een aanwinst voor de stad. Hier voel, zie en ruik je de maritieme wereld van dichtbij.”

Bert Boer, Algemeen Directeur Maritiem Museum Rotterdam


Project team

Markus Konings

CEO Sandenburg-DST

Joram Meruwella

Spatial Design Lead

Bekijk hier:

Maritiem Museum Rotterdam          Port of Rotterdam