Praxis Hoogeveen exterieur voorgevel

Praxis Phygital

Jaar
2021
Expertise


Sandenburg-DST heeft in opdracht van Maxeda DIY Group op het gebied van strategie, concept en design een bijdrage mogen leveren aan het toekomstbestendig maken van Praxis, één van de grootste en bekendste doe-het-zelf ketens van Nederland met 193 vestigingen. Samen met de teams van Format Strategy en Marketing is 12 weken tijd het nieuwe concept ‘Praxis phygital’ ontwikkeld en gerealiseerd. In de eerste pilotvestiging in Hoogeveen zijn alle voordelen van de digitale wereld samengebracht in een fysieke bouwmarkt, wat zorgt voor een unieke klantbeleving. Sinds de opening van Praxis Phygital Hoogeveen in maart 2021, zijn er acht nieuwe vestigingen geopend.Praxis Hoogeveen interieur badkamer configurator

Praxis Hoogeveen heeft de primeur van het ‘phygital’ concept. Er is bewust gekozen voor een kleinere winkel van 2800 m2 omdat je in een grotere locatie of Praxis Mega niet tegen de beperkingen van ruimte aanloopt. De fysieke omgeving sluit nu qua uitstraling en shopper ervaring beter aan op de online kanalen van Praxis. Het gebruik van QR-codes en configuratoren die letterlijk naast de assortimentsgroepen zijn geplaatst zorgt voor een integrale Praxis klantervaring waarbij het draait om gemak en beleving. In Hoogeveen ervaar je fysiek het online gemak van een uitgebreid assortiment en inspiratie. Er zijn assortimenten in de winkel waarin sommige producten alleen als showmodel worden getoond, en door middel van een QR-code heel soepel naar de webshop verwijst voor daadwerkelijke aankoop. Dwars door de winkel heen zijn er veel verwijzingen naar het Praxis Plus-programma dat inmiddels 1,6 miljoen leden kent.Hoogeveen interieur actie

Het grote inzicht is dat veel Praxis klanten, ondanks dat ze steeds meer producten online bestellen, duidelijk de behoefte hebben om de fysieke winkel te bezoeken, bijvoorbeeld voor bepaalde vragen of om een product eerst te zien. De vestiging in Hoogeveen is zo ingericht dat klanten naast het aanbod in de winkel ook makkelijk informatie kunnen opzoeken over het uitgebreide aanbod online. Zo staan er een viertal configuratoren in de winkel waarmee ‘de Makers’ met behulp van een touchscreen heel makkelijk verder aan de slag kunnen met het ontwerp dat ze thuis op Praxis.nl al maakten. De klant kan bijvoorbeeld zijn eigen badkamermeubel in 3D samenstellen. Als de klant blij is met het ontwerp, kunnen alle onderdelen direct worden besteld. Er kan ook voor worden gekozen om het ontwerp uit de winkel thuis online weer op te pakken en verder uit te werken.We hebben het phygital concept geïntroduceerd om de voordelen van online te combineren met de voordelen van de fysieke winkel.

Corinne Duchenne, Managing Director Praxis Nederland

De winkel heeft een complete make-over gehad met een aangepaste routing, een vernieuwd en breder assortiment, nieuwe kassa’s, pui en gevel met het nieuwe Praxis-logo. Qua assortimenten in de winkel zijn vooral de technische en functionele assortimenten verbeterd en ook de bekende afdelingen zoals laminaat en verf hebben en upgrade gekregen. Praxis phygital sluit qua beleving naadloos aan bij het nieuwste winkelconcept.


Praxis Hoogeveen interieur verf

Sandenburg-DST heeft op verzoek onder meer nagedacht over de ideale customer journey en welke Praxis phygital touchpoints er aan de buiten- en binnenzijde bij horen. Zo kent Hoogeveen ook de primeur van een Makerswall bij de ingang waarin klanten aan andere klanten tips geven. Het designteam heeft het ruimtelijk ontwerp en de grafische merkidentiteit ontwikkeld voor de aankleding en visualisatie van de configuratoren in de winkel. Alle communicatie-uitingen rond deze nieuwe digitale services in de winkel sluiten aan bij het Praxis merk, van schap communicatie tot second placement communicatie.


Project team

Joram Meruwella

Spatial Design Lead

Jamie van de Bilt

Brand Designer

Rupert Parker Brady

Strategy Lead