Spar Foodclub

Jaar
2023


SPAR Nederland opende begin oktober 2022 de eerste pilot in het Zeeuwse Philippine met de nieuwe gemaksformule Spar Foodclub bij ondernemer Peter Bolleman. De nadruk ligt op verse warme maaltijden en baristakoffie. De tweede pilot opende in juli 2023 in Tilburg. Sandenburg-DST is van idee tot realisatie betrokken geweest bij visieontwikkeling, strategie, conceptontwikkeling en ruimtelijke vormgeving.

Sandenburg-DST heeft een jaar lang met de Nederlandse organisatie én met SPAR International hard gewerkt aan de realisatie van de strategische visie King of Convenience. Het concept van SPAR Foodclub als stralend middelpunt in de winkel is gebaseerd op de leidende gedachte: je kunt op elk moment van de dag terecht voor versbereide warme maaltijden, baristakoffie, pizza’s, warme snacks en de tosti’s van The Tosti Club. En dat in een gastvrije omgeving. In de overtuiging: ‘SPAR maakt jouw dag’.Spar Foodclub

Zes ontwerpprincipes waren leidend: de lay-out en de routing van de winkel, de presentatie en het meubilair, visuele ankerpunten in de winkel, een gemeenschappelijk designraamwerk dat past bij de shopper journey, de rol en positie van promotie en de positie van online in relatie tot instore ophalen en afleveren.

Zowel in deze dorpswinkel in Philippine als in de stadswinkel in Tilburg is er sprake van een volledige metamorfose.Bij SPAR Peter Bolleman bestaat een kwart van de zaak bestaat uit foodservice. De inrichting is geheel aangepast en ingericht op zowel de kortere als de langere winkeltrip. Alles voor een optimale winkelervaring van elke klant. De verscounter, inclusief zitgedeelte, springt bij binnenkomst gelijk in het oog. Naast alle verse gemaksproducten is er in de winkel ook zelfscan aanwezig en een PostNL-kluis waar klanten ook buiten openingstijden hun pakketten kunnen afhalen.
De tweede pilot in Tilburg is ook ingericht voor het gemak van de gast en nieuwe elementen zijn toegevoegd. Je kan terecht bij de vernieuwde groente en fruitafdeling die volledig gekoeld is, gebruik maken van een emballageautomaat voor blik, klein en groot fris, de slijterij en het uitgebreide borrelassortiment met lekkere hapjes en (gekoelde) dranken. Er is doorontwikkeld op het gebied van locatieprofielen en persona’s, waardoor de winkel beter aansluit bij de behoefte van het marktgebied en de klanten die er komen. Dit maakt dat er een andere lay-out is ontstaan op onderdelen, qua routing is het ongewijzigd.
“Met de Foodclub zetten wij een mooie stap om als King of Convenience het straatbeeld van NL verder te kleuren.”

Geeske Burema, Commercieel Directeur SPAR NederlandBeide pilots sluiten aan bij de ambitie van het bedrijf om een one-stop-shop te creëren, waar klanten naast ontbijt en lunch ook voor avondeten aan het juiste adres zijn. Nu kun je bij SPAR Bolleman en SPAR Zorgvlied warme maaltijden bestellen. Bereiding gebeurt in de winkels en de gast kan ervoor kiezen om het gerecht in de winkel te nuttigen of mee te nemen. SPAR Nederland heeft de resultaten van de locatie in Philippine eerst geanalyseerd voordat ondernemer Nicky van Zoggel toestemming kreeg om zijn winkel in Zorgvlied om te bouwen. In de compleet nieuwe winkel ligt de nadruk nog meer op foodservice en assortiment en diensten die aan de horeca verwant zijn. Er zijn andere meubels gebruikt, die beter passen bij Tilburg. De stadswinkel zal grotere volumes draaien dan de dorpswinkel in Zeeuws-Vlaanderen. De winkel is niet meer ingericht naar maaltijdmoment, maar naar type klant, passend bij een city winkel met een buurtprofiel.

SPAR, ooit begonnen in Nederland, vierde in 2022 haar 90ste verjaardag. Het foodbedrijf is volgens GfK in fair share de succesvolste versverkoper van Nederland. En er waren meer mooie erkenningen in 2023. In juli 2023 riep Brand Finance SPAR uit tot de gemakswinkel met de hoogste merkwaarde binnen de foodretail in Nederland. In mei won SPAR Holding de Nationale Franchise Trofee.


Project team

Joram Meruwella

Spatial Design Lead

Jamie van de Bilt

Brand Designer

Jenna-Wade Goudge

Spatial Designer

Markus Konings

CEO Sandenburg-DST

Bekijk hier: