Tata Steel Innovation Centre

Jaar
2018
Expertise

Tata Steel is wereldleider in duurzaam staal. Een hoogwaardig maakbedrijf met een rijke innovatiegeschiedenis en -toekomst aan zee. Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan in 2018 opende de staalgigant uit IJmuiden het Tata Steel Innovation Centre. Sandenburg-DST tekende voor concept, content en design van de b2b experience en bedrijfsrondleiding. 

De keuze om zakelijke bezoekers op locatie radicaal anders te ontvangen, volgde uit een strategische koerswijziging bij Tata Steel. Van een traditionele push-strategie als producent, naar klantgericht en vraag gestuurd ontwikkelen en produceren. Vooral op gebied van klantontvangst en marktontwikkeling zette Tata Steel met het Innovation Centre een flinke stap vooruit met meer structuur in rondleidingen, en aandacht voor het bedrijf zelf daarin. En vergroting van de veiligheid door sites off-site voor bezoekers te ontsluiten. Met deze modernisering kunnen we nóg beter het gesprek aangaan met onze klanten en andere belanghebbenden.

– Hans Fischer, CEO Tata Steel Europe


Het team van Sandenburg-DST ontwikkelde de ontvangstruimte van 600 vierkante meter oppervlak, verspreid over het Dudok Huis en Congrescentrum. Bruns verzorgde de realisatie. Het doel was een nieuwe Visitor Experience te creëren voor de meer dan 10.000 zakelijke bezoekers per jaar. De beide entrees geven de klant een warm welkom in de wereld van staal met een professionele, open, moderne uitstraling.  De ontvangstruimte is zo ingericht dat een host van Tata Steel efficiënt en diepgaand kan inzoomen op het vraagstuk van de bezoekende (potentiële) klant, zoekende naar waar de behoeften en uitdagingen écht liggen. Vanuit zijn beleefwereld en zijn business drivers. Ook is er een ‘walk of fame’ waar prachtige foto’s hangen die een mooi beeld geven van onze innovaties. 

Tata steel

Door de interactiviteit is er veel te zien en te beleven. Beproefde conversatietechnieken als AV, projection mapping, en een customer engagement tool (interactief objecttheater) worden gebruikt om de context te schetsen voor klantbezoeken. De informatie uit de ontvangstruimte vormt het vertrekpunt voor gesprekken die dieper gaan in de naastliggende overlegruimte, waar vertrouwelijkheid en gespreksfacilitering centraal staan. 

Ook een rondleiding of werkbezoek aan de nabije high-tech labs van Automotive en Packaging behoort tot de mogelijkheden. Op deze locaties maakte DST met bewegwijzering en banners de structuur van de rondleiding tastbaar. Dat biedt rondleiders concrete gespreksaanleidingen die bij de interesses van bezoekers aansluiten. Tijdens de vernieuwde site tour op het terrein krijgen bezoekers 360° films te zien. De tour heeft maar liefst elf stops en bij elke stop lijkt het net alsof je zelf in de fabriek staat.

Als onderdeel van de nieuwe Visitor Experience verzorgde Sandenburg-DST, naast het Innovation Centre, ook een vernieuwd script voor de rondleiders op het terrein van Tata Steel in IJmuiden, waar met name klanten, studenten, leveranciers en medewerkers aan deelnemen. Het nieuwe rondleidersscript faciliteert de dialoog beter en wordt ondersteund met 360-graden VR-filmpjes via een tablet, zodat de bezoekers vanuit de tourbus kunnen zien wat er precies in de fabrieken gebeurt, zonder dat zij de bus uit hoeven. Dat laatste is zowel vanwege de beschikbare tijd, als vanwege veiligheidseisen relevant.

Project team

Placeholder afbeelding

Marie-Thérèse Thielen

Senior Project Manager

Renze de Vries

Experience Strategist & Concept Developer

Carmen Gilhuis

Experience Designer

Arjan van Zeumeren

Experience Design Lead

Bekijk hier:

Tata steel