Eén van de bekendste Nederlandse ketens in mannenmode en ’s werelds eerste circulaire warenhuis staan op woensdag 11 mei in de schijnwerpers bij de livestream uitzending van Fabulous 4 Retail Meetup, een coproductie van Sandenburg-DST en Salesforce. Marjan Haselhoff (TOMO) en Arthur Feenstra (Only for Men) vertellen waarom de toekomst van fashion retail er ondanks alle doemscenario’s toch rooskleurig uit ziet. Klik hier voor de link naar de livestream uitzending op 11 mei 9.00 – 10.00 uur. Mediapartner is het platform Retailtrends.


Marjan Haselhoff – Founder TOMO
Arthur Feenstra – CEO Only For Men
In de nieuwe achtdelige serie Fabulous 4 Retail Meetup voeren we live gesprekken met movers en shakers uit de retailsector. Spraakmakende merken die geloven in klantbeleving en digitale transformatie. Gastheer en retaildeskundige Rupert Parker Brady ontvangt op 11 mei trainer en coach Marjan Haselhoff, die al twee jaar hard werkt om haar levenslange passie voor fashion en lifestyle, gecombineerd met de ambitie om bij te dragen aan een betere wereld, te verwezenlijken met de nieuwe start-up TOMO. Tegenover haar zit modeondernemer Arthur Feenstra, die al meer dan 19 jaar werkt in het familiebedrijf Only for Men, waarvan hij mede-eigenaar is. Tafelexperts zijn Markus Konings, CEO Sandenburg-DST, en Lex Oudijk, retail strategist Salesforce Nederland.


Lex Oudijk – Retail Strategist Sales Force Nederland
Markus Konings – CEO Sandenburg-DST
Circulaire businessmodellen
De Nederlandse kleding- en textielindustrie staat voor een grote uitdaging. In lijn met de Transitieagenda Consumptiegoederen van de overheid, moet zij in 2050 circulair zijn. Wie de sector een beetje kent, weet dat er tal van circulaire initiatieven zijn. Maar deze zijn veelal kleinschalig en worden door de sector nog nauwelijks breed geadopteerd. De huidige mode-industrie draait op het weggooien van oude kleren en het kopen van nieuwe. Als we op dezelfde voet doorgaan hebben we binnen 25 jaar drie aardbollen nodig om de wereld te kleden. Er moet nog heel wat gebeuren willen we de ambitieuze doelstelling van de overheid, een volledig circulaire economie in 2050, halen. Om de circulaire ontwikkelingen in de Nederlandse kleding- en textielindustrie te versnellen, is vorig jaar mei Dutch Circular Textile Valley (DCTV) gelanceerd. Het team achter dit initiatief bestaat uit Fashion for Good, Circle Economy, ABN Amro, MVO Nederland, Het Groene Brein en Modint.
De praktijk is weerbarstig: door de strakke modeagenda hebben kledingmerken nauwelijks ruimte om circulaire innovaties door te voeren. Iedereen wil wel, maar in de praktijk moeten ze gewoon de volgende collectie opleveren. Dat heeft ook te maken met logistieke complexiteit en een gebrek aan kennis en kunde. Experts van ShoppingTomorrow hebben afgelopen jaar nagedacht over de reis van lineair naar circulair. Ongeveer dertig deskundigen van de expertgroep Circularity in Fashion: new business models hebben hun bevindingen over de mode-industrie gepubliceerd, van verhuur tot reparatie en van wederverkoop tot recyling. Circulariteit is een reëel economisch model; ruim twee derde noemt het belangrijk of zeer belangrijk voor de toekomst, voor geen enkel van de vertegenwoordigde bedrijven is het onbelangrijk. De circulaire economie wordt vaker als een businesskans dan als een kostenpost beschouwd.

Bron Shopping Tomorrow
Samenwerking en kennisdeling
Aan de slag gaan met circulariteit is niet eenvoudig, maar mede gelet op aanstaande regelgeving (zoals de Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid voor textiel per 2023) wel noodzakelijk. Volgens de experts vereist circulariteit nieuwe en andere samenwerkingsvormen en informatie-uitwisseling, omdat je van een lineaire keten naar een cirkel gaat. Ze leggen uit hoe je in vijf stappen een pilot kunt opzetten om een nieuw circulair businessmodel in de praktijk te testen. Om kledingbedrijven te laten zien of en hoe ze al bijdragen aan circulariteit – te onderscheiden van duurzaamheid – hebben de experts een volwassenheidsmodel ontwikkeld. Het model werkt met vijf verschillende scores, van XS tot XL, op negen dimensies die zijn gelieerd aan de negen succesbouwstenen van het Business Model Canvas. Het model leert bedrijven hoever ze zijn op het gebied van circulariteit, het inspireert tot het formuleren van heldere doelen om naar de volgende fase van volwassenheid te gaan en het voorziet in een instrument om vorderingen te meten.
Schuldvrij shoppen
Ondernemer Marjan Haselhoff wil met TOMO de eerste circulaire warenhuisketen in fashion en lifestyle neerzetten. Eerst in Nederland, daarna ook daarbuiten. Eén plek voor ‘schuldvrij shoppen’. Een circulair warenhuis in de winkelstraat en online. “We willen ons bedrijf op alle fronten zo circulair mogelijk inrichten”, verklaart ze. Dat begint met de merken, die zoveel mogelijk met gerecyclede of duurzame materialen moeten werken. Maar ook de bouw van de panden en de verwerking van de eigen afvalstromen moeten zo circulair mogelijk. “Honderd procent circulair is nog lang niet aan de orde”, erkent Haselhoff. “Honderd procent duurzaam ook niet. Maar we willen wel die kant op.”
De droom is er, de retailervaring niet. Daarom heeft Haselhoff een team om zich heen verzameld van mensen die de markt kennen. Zo is Wouter van der Leij als co-founder betrokken bij TOMO. Hij was eerder CEO van Welkoop en outdoormerk Nomad en werkte ook jarenlang bij V&D en Macy’s. Jan Willem Boerhout en Dezso Racz (beiden ex-Rituals) zijn verantwoordelijk voor respectievelijk IT en finance. TOMO is bijna rond met een pand van ongeveer 1500 vierkante meter in een centrumgebied in de Randstad. Daar zit de doelgroep, meent Haselhoff, die in september de deuren wil openen. “We richten ons op consumenten in het midden- en hoogsegment die stijlbewust shoppen. Mensen die voorheen al wat duurdere merken kochten, en nu de overstap willen maken naar duurzamere keuzes.”
Laaghangend fruit
Winkelen moet echt een uitje zijn voor de klant. Only for Men bewijst dat al 20 jaar met 17 winkels verspreid over Nederland, die allemaal net even anders zijn met bekende merken en eigen merken in het midden- en hoog segment. Only for Men staat bekend om de eigenzinnige marketingcampagnes, vele evenementen, maar ook de focus op online en de digitalisering van het bedrijf. Zo is in het tweede coronajaar de uitrol van RFID versneld voor slimmere en meer accurate e-commerce. Mede-eigenaar en CEO Arthur Feenstra vertelt dat de corona-pandemie niet alleen is aangegrepen om in kosten te snijden om het bedrijf gezond te houden. Er is door een innovatiewerkgroep nagedacht over circulariteit en duurzaamheid. Het laaghangende fruit wordt volgens hem al aangepakt. “Minder kilometers afleggen, het wagenpark aanpassen naar elektrisch, het gebruik van bruin gerecycled karton, draagtassen van papier, LED-verlichting, het gebruik van plastic in verpakkingen vanuit Azië reduceren. Tot en met producties dichterbij halen. Dichterbij produceren in landen als Portugal en Turkije betekent ook hogere lonen, dus gaan de inkoopsprijzen omhoog. Je hebt wel de hele keten nodig. De afgelopen 2,5 jaar is er wel wat gebeurd in de wereld. Hierdoor kon er niet volle bak geïnvesteerd worden in innovatie en duurzaamheid. Het aanbod is zo verschrikkelijk klein. Biologisch katoen is bijna niet aan te komen, en regulier katoen is onderhevig aan prijsverhogingen.”
Feenstra wil het maar gezegd hebben: “We zijn nog niet zover dat onze private labels 100% circulair zijn. Er ligt in het midden en hoog segment een enorme kans om een tweede leven aan kleding te geven vanwege de kwaliteit. We zijn geen fast fashion club. We werken nu al samen met Sympany zodat onze kleding niet wordt weggegooid.” De factor personeel valt volgens hem ook onder de noemer duurzaamheid. “Hoe zorg je ervoor dat je mensen duurzamer aan je bindt en blijft behouden? We hebben met elkaar een gigantisch personeelsprobleem. Wat gaan wij er nou als retailsector en Only for Men aan doen om ervoor te zorgen, dat we onze mensen langer vasthouden, beter opleiden en beter kunnen binden?”
De eerste Fabulous 4 Retail Meetup van het seizoen belooft een interessante uitzending te worden. Klik hier voor de link naar de livestream uitzending op 11 mei 9.00 – 10.00 uur. Mediapartner is het platform Retailtrends.
P.S.
De bluepaper van de expertgroep Circularity in Fashion: new Business Models is kosteloos te downloaden op de website van ShoppingTomorrow, het kennisnetwerk van Thuiswinkel.org. Op de expertgroeppagina zijn ook de volwassenheidsscan en uitgebreide uitwerkingen van het besproken model als download beschikbaar.