Hoe ziet de toekomst van fashion eruit in Nederland? Twee twintigers met een enorme drive leiden twee iconische winkelketens met discipline, daadkracht en een digitale visie. Jan Baan (CEO Omoda) en Mitch van Deursen (Shoeby Fashion) vertelden op donderdag 15 september in een livestream uitzending van Sandenburg-DST en Salesforce hoe ze het verschil blijven maken. Kijk hier naar de ‘Fabulous 4 Retail Meet-up’ in samenwerking met Retailtrends.


Mitch van Deursen – CEO en mede-eigenaar Shoeby
Jan Baan – CEO en mede-eigenaar van Omoda
Je bent jong en je wilt wat. Gastheer Rupert Parker Brady praat met Mitch van Deursen en Jan Baan over hun passies en ambitie. Experts Markus Konings (CEO Sandenburg-DST) en Lex Oudijk (Salesforce) stellen slimme vragen om de twee topretailers uit te dagen. Het thema van de uitzending ‘De toekomst van fashion’ klinkt overdreven, maar niets is minder waar. Aan tafel zit de nieuwe generatie retailers die groots denkt en nergens bang voor is.


Lex Oudijk – Retail strategist Salesforce
Markus Konings – CEO Sandenburg-DST
Shoeby
Kledingketen Shoeby heeft sinds vorig jaar een nieuwe strategie en positionering. Innovatieve technologie en digitale oplossingen (online en in de winkels) staan centraal. Shoeby staat sinds 1981 voor ongelooflijk veel persoonlijke aandacht & service in sfeervolle en inspirerende winkels op strategische locaties. Dit met een trendy collectie in een herkenbaar handschrift voor het middensegment. Waar eerst de kennis van de lokale markt het uitgangspunt was, gebruiken ze nu slimme algoritmes als basis voor uitbreiding.
Het bedrijf uit Rosmalen kijkt voor het eerst in 40 jaar naar expansie in het buitenland. De moderetailer telt in Nederland 240 winkels, een onlangs vernieuwde webwinkel Shoeby.nl, de Shoeby app en de aanwezigheid op diversen platformen. Via marktplaatsen als Zalando zit Shoeby al in twaalf landen. De Duitse markt koopt graag Shoeby kleding. Daarom is Shoeby onlangs gestart met een eigen webwinkel gericht op de Duitse consument. En de eerste winkels zijn gepland dit najaar.
Mitch van Deursen: “Vanaf dag 1 staan onze klanten, samenwerken en ambitie centraal in ons bedrijf. Het is tijd om verder te groeien. In binnen- en buitenland. De ambitie is om onze klanten de beste versie van zichzelf te laten zijn. Met onze collectie, onze persoonlijke stylisten en state-of-the-art technologie. Wij willen de nieuwe standaard zetten voor service in fashion.”
Omoda
Zeg je Omoda, dan denk je aan schoenen. Het familiebedrijf uit Zierikzee is alweer een jaar ook een snelgroeiende onderneming in fashion. Leiding hieraan geeft de vijfde generatie met CEO Jan Baan, zijn vrouw Marlinde Baan-Verton en haar broer Lourus – Jan Verton. De retailer met 29 schoenenzaken in Nederland biedt een compleet online assortiment met een volwaardige modecollectie. En dat heeft in 12 maanden tijd gezorgd voor 30% groei van het totale bedrijf. Kleding moet de komende jaren groeien naar 50 procent van de omzet. De webshop van Omoda is begin september in de categorie damesmode door de consument uitgeroepen tot winnaar van de ABN AMRO Retailer of the Year verkiezing. In dezelfde week opende Omoda twee shop-in-shops bij een moderetailer in het zuiden van het land.
Omoda wil de strijd aangaan met grote fashionspelers: “We richten ons op de totale outfit. We willen klanten inspireren. Het draait niet enkel om het product, maar om wat je ermee kúnt. Mode blijft emotie. Het gaat erom dat iets lekker voelt, dat je je speciaal voelt. Van het online prijsgeweld blijven we weg.” Naast dames- en herenkleding voegt Omoda nu ook kinderkleding toe; drieduizend producten van zestig merken. Achter de toevoeging van kleding aan het assortiment zit een diepere gedachte dan alleen meer omzet creëren.
In een interview met Retailtrends in februari zei Jan Baan het volgende over waar hij hoopt dat Omoda over vijf tot tien jaar staat: “Vanwege de extreme dynamiek in onze industrie is het heel moeilijk om meer dan een jaar in de toekomst te kijken. Een streven is om met de huidige productgroepen een nog grotere groep klanten te bereiken. Primair in Nederland, maar ook daarbuiten. We hebben voet aan de grond in België, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Denemarken. Daar zullen we de komende jaren ook nog veel stappen zetten. Met een grotere online footprint en wellicht ook winkels. Verder hopen we op lange termijn echt de noot te kunnen kraken hoe je e-commerce net zo persoonlijk maakt als de boetiek. Daar zijn we constant mee bezig.”
Bekijk hier de uitzending van donderdag 15 september of kijk het terug op Retailtrends.nl
Kijk of beluister als podcast hier de retail meetup uitzending terug.