Een bont gezelschap van topmanagers uit de foodbusiness kwam op uitnodiging van Sandenburg-DST en Unilever R&D Nutrition donderdag 7 juli naar Unilever Foods Innovation Centre Hive op Wageningen Campus. De zomerse avondbijeenkomst handelde over de toekomst van voeding en hoe stakeholders het beste met elkaar kunnen samenwerken.
Vanaf half vijf werden onze gasten bij Hive ontvangen, terwijl aan de voorzijde van het gebouw de chefkoks van Unilever verse kruiden plukten voor het diner. Onder de genodigden bevonden zich directieleden en eigenaren van onder meer Albert Heijn, Jumbo, Tony’s Chocolonely, Eazie, Marie-Stella Maris, Vegitalian, Cavesco, De Pizzabakkers, IKEA, Landmarkt, Xenos, Scelta Mushrooms, Sunt Food en Kaldi.

Co-gastheer Markus Konings, CEO Sandenburg-DST, trapte af met een presentatie over trends in foodservice en foodretail, en welke rol ons bureau heeft gespeeld bij de conceptontwikkeling en realisatie van Unilever Foods Innovation Centre Hive. Hij sprak over actuele thema’s als de stikstofproblematiek, de energieprijzen, competitie in foodretail, kweekvlees, de betekenis van NFT’s in food, het personeelstekort, duurzaamheid, convenience, bewust eten, en kennisdeling via brand experiences.

Carla Hilhorst, Chief R&D Officer Unilever Nutrition, is geestelijk moeder van Unilever Foods Innovation Centre Hive. Ze sprak over de creatie van magische recepten door middel van het Foods Technology Wheel. De belangrijkste voordelen: superieure smaak, overtuigend gezonder en beter voor de planeet. Unilever huldigt het principe dat ze het wiel alleen kan laten draaien voor merken als Knorr, Vegetarische Slager en Hellmann’s door uitdagingen als zero food waste, win-win dieten, toekomstbestendig fabriceren en de ontwikkeling van plantaardige alternatieven holistisch te benaderen. Daar maakt Unilever R&D Nutrition wereldwijd gebruik van een ecosysteem aan partners.

Na de rondleiding door het gebouw verzamelde de groep zich in het pitch podium waar strateeg Rupert Parker Brady een handvol stellingen en dilemma’s voorlegde aan de groep.



- De afstand tussen R&D, wetenschappelijke innovaties en de consument is te groot.
- Is de supermarkt de juiste plek om informatie te delen en consumenten te betrekken bij nieuwe ontwikkelingen waar de voedingsindustrie aan werkt?
- De consument moet minder afhankelijk worden van de voedingsindustrie.
- Huur experience designers en storytellers om interactieve, vernieuwende en toegankelijke vormen van wetenschapscommunicatie op de winkelvloer mogelijk te maken.
- Wie moet in de foodsector zijn hand opsteken om belangrijke kwesties als duurzaamheid, klimaatverandering, obesitas, dierenleed, boze boeren en true pricing te adresseren?

Dit leverde interessante discussies op tussen fabrikanten, retailers, foodservice spelers en wetenschappers.
Na twee uur voeding voor het brein, werd het tijd om de gasten te laten voeden door de keukens van Unilever Hive met een proeverij voor flexitariërs. Speciaal voor het walking dinner waren er deels plantaardige recepten gemaakt, die lieten zien wat Unilever met onder meer de merken Knorr, Hellmans’s en Vegetarische Slager kan ontwikkelen. Er werden alleen non-alcoholische drankjes bij geschonken.



Rond 21.00 ging iedereen voldaan en vol energie huiswaarts.
Lees hier meer over het project Unilever Hive.
