Het verhaal van twee Nederlandse scale-ups in de automotive wereld stond dinsdag 22 november tussen 9.00-10.00 uur centraal bij uitzending #5 in een serie vraaggesprekken over Blue Ocean bedrijven van Sandenburg-DST en Salesforce. Karina Tiekstra, ceo van MyWheels en Lieke Duijmelings, CCO Fastned, vertelden over hun rol als uitdagers. Klik hier voor de link om de uitzending van Bright Brands Future Meetup terug te luisteren.
In de eerste vier afleveringen vertelden de directieleden achter de sterke merken Miele, Adyen, Lely, Menzis, SNS Bank, VGZ, Productpine en ANWB Verzekeren over hun onderscheidende proposities, vaak in een overvolle markt. Het platform Marketingtribune publiceerde online en in het magazine een verslag van de boeiende gesprekken met een focus op toekomstbestendig ondernemen vanuit een blue ocean strategie.


Lieke Duijmelings – Commercieel directeur en lid van het Executive Team van Fastned
Karina Tiekstra – CEO MyWheels
Op 22 november ontving gastheer Rupert Parker Brady twee topbestuurders met beiden een schat aan marketing- en merkervaring, die leidinggeven aan impactbedrijven met een duurzame missie. MyWheels CEO Karina Tiekstra nam terug in 2016 het stokje over van de oprichter om onder de vleugels van meerderheidsaandeelhouder The Sharing Group (Mijndomein) dit jaar uit te groeien tot het grootste autodeelplatform van Nederland. Knap voor een bedrijf zonder winstoogmerk. Lieke Duijmelings is sinds maart 2022 commercieel directeur en lid van het Executive Team van Fastned, actief in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Tafelexperts waren Rogier van Est, creative director Sandenburg-DST, en Rob Klomps, directielid van Salesforce.


Rob Klomps – VP Digital Transformation Financial Services Salesforce
Rogier van Est – Creatief directeur Sandenburg-DST
Radicale vernieuwers
Zowel Fastned als MyWheels zijn aansprekende voorbeelden van innovatieve bedrijven met digitale transformatie in hun dna die compleet nieuwe vormen van waardecreatie en een organisatiebrede beweging in de automotive markt hebben weten te creëren. Dit wordt bevestigd door de “Nederlandse Innovatie Monitor” van Amsterdam Centre for Business Innovation die de mate meet waarin Nederlandse bedrijven actief zijn met radicale product- en dienstinnovatie gericht op nieuwe klanten en markten.
Fastned
Half oktober maakte de beursgenoteerde laadpaalproducent en uitbater bekend €75 miljoen aan kapitaal te hebben opgehaald in ruil voor 10,6% van de aandelen en een commissaris in het bestuur. Het Amsterdamse bedrijf maakt mede vanwege kapitaalintensieve investeringen in nieuwe laadlocaties nog steeds netto verlies, maar is al drie jaar operationeel winstgevend. De echte groei begon in februari 2021 met een kapitaalinjectie van €150 miljoen. Fastned heeft nu rond 60% marktaandeel in laadvermogen in Nederland, en wil vooral in Europa snel uitbreiden. Het concern ziet in 2022 opnieuw groei ondanks een 40% prijsstijging bij zijn laadpalen. De laadomzet, de inkomsten gerelateerd aan het opladen van elektrische voertuigen, verdrievoudigde op jaarbasis naar iets meer dan 10 miljoen euro. Volgens Fastned waren er het afgelopen kwartaal 593.000 laadsessies door 190.000 actieve klanten op zijn stations.
De groei is te danken aan een aanhoudende toename van het aantal elektrische voertuigen en meer en grotere stations in het netwerk van het bedrijf. Fastned heeft nu meer dan duizend laders in gebruik in de zes landen waarin de onderneming actief is. Co-founder en CEO Michiel Langezaal zei in een interview: “We hebben geen aandeelhouder die olie verkoopt of kolencentrales heeft, we zijn genoteerd aan de Euronext, en de infrastructuur die we hebben gebouwd zal ook blijven bestaan. In die zin hebben we sinds de start in 2012 al een belangrijk doel behaald: een wereld creëren waarin we elektrisch kunnen rijden.’
Nog maar 2 procent van het Nederlandse wagenpark is elektrisch. In de rest van Europa ligt dat rond de 1 procent. Deze markt groeit nog 20 tot 30 jaar. De auto-industrie heeft de extreem fundamentele beslissing genomen om in te zetten op stekkerauto’s, want het wordt voorlopig geen waterstof, dat is wel duidelijk. Dat betekent dat autofabrikanten twee decennia lang een bepaald productievolume van elektrische voertuigen gaan opleveren. De infrastructuur die we nu hebben, is klein gelet op de vraag die gaat ontstaan vanuit de levering van nieuwe elektrische auto’s. Alle inspanning is nodig om aan de vraag naar opladen te voldoen in de komende periode.”
De onderneming wil voor het eind van 2024 een netwerk hebben van 400 stations. Voor 2030 verwacht het bedrijf ook haar ambitie van een netwerk van 1.000 snellaadstations op toplocaties te hebben behaald. Bovendien onderzoekt het bedrijf de mogelijkheden in het bedienen van de groeiende markt van elektrische vrachtwagens. Zo werkt Fastned bijvoorbeeld aan plannen om grote voertuigen beter te bedienen door bijvoorbeeld grotere draaicirkels te realiseren op haar stations.
Lieke Duijmelings heeft op internationale marketingfuncties gewerkt bij Unilever, Mars, Bavaria en SOS Kinderdorpen: Langezaal: “Zij brengt een schat aan marketing- en merkervaring mee. De uitdaging waar zij voor staat is om in de komende jaren ervoor te zorgen dat mensen direct aan Fastned denken wanneer ze zich afvragen hoe en waar ze hun elektrische auto kunnen opladen.”
MyWheels
“Wij zijn ervan overtuigd dat je maar 1 miljoen auto’s nodig hebt om Nederland mobiel te houden. Wij dragen daaraan bij door meer en meer deelauto’s aan te bieden. Want als we meer auto’s delen, hoeven we er minder te bezitten.” Dat is het motto van Karina Tiekstra, CEO MyWheels. In 1993 kreeg oprichter Henry Mentink het idee om MyWheels te starten, na het lezen van een boek waarin werd beschreven dat een auto produceren zoveel energie kost dat je daar één mens 30 jaar van kunt voeden.
Dertig jaar later groeit de deeleconomie in Nederland jaarlijks met zo’n 35 procent. Als aanbieder zonder winstoogmerk, maar met duurzame idealen, wil MyWheels nog meer mensen de voordelen van autodelen laten ervaren. Autodelers rijden gemiddeld vijftien tot twintig procent minder autokilometers. Tiekstra: “We willen onze community uitbouwen door onze onderscheidende punten beter naar voren te brengen en uit te breiden.”
Dat gebeurt enerzijds door samen te werken met softwareproducent Amber om met elektrische deelauto’s het mobiliteitssysteem van de toekomst te vormen door het gebruik laagdrempeliger te maken. MyWheels heeft met meer dan 50% van het wagenpark het grootste aanbod van elektrische deelauto’s in Nederland. Vanaf 2023 gaat het de vloot uitbreiden met over twee jaar 5.000 elektrische zonneauto’s van Lightyear. Anderzijds heeft MyWheels dit voorjaar met de overname van Connectcar het marktleiderschap van Greenwheels van PON overgenomen om te kunnen blijven investeren in het wagenpark.
Tiekstra: “We hebben nu zo’n 210 duizend klanten in ons systeem en hopen er dit jaar nog zo’n 100 duizend bij te krijgen. Onze klanten zitten vooral in de grootstedelijke gebieden in de Randstad. Het merendeel van hen is jong, tussen de 25 en 40 jaar waarbij het deelautogebruik vooral ’s avonds en in het weekend piekt. Voor die groep is mobiliteit in de stad echt een issue.” Elke deelauto bespaart 11 auto’s in privébezit. Zo creëert de aanbieder meer ruimte op straat, meer ruimte voor groen en levert het een belangrijke bijdrage aan CO2-besparing. De sterke groei van MyWheels heeft alleen al in 2021 geleid tot 22.500 auto’s minder op de weg. Dat komt overeen met 55 voetbalvelden aan ruimtebesparing door minder parkeerplekken op straat. Bovendien is 1.500.000 kg CO2 bespaard, wat neerkomt op zo’n 60.000 bomen.
Kijk hier voor de uitzending van 22 november met Fastned en MyWheels. Kijk of luister de uitzending terug via youtube of spotify.